Vahingosa syntnyt
Onnekas innovaatio
Leivon Leipomon Boltsi voitti Suomalainen menestysresepti -kilpailun vuonna 2019. Hittipyörykkä sai alkunsa, kun yli satavuotias leipomo yritti kehittää uusia siemensämpylöitä.
Sämpylä meni poskelleen
Kaura-siementaikina oli niin tuhti, että se putkahteli koneista ulos pieninä palleroina. ”Pakkohan niille oli nauraa. Ne olivat ihan hävyttömän pieniä! Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta”, muistelee Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä.
Anssi Räntilä ja Jyrki Sukula Suomalainen menestysresepti -kisan voitonjuhlissa.
Fiaskolla finaaliin
Epäonnisten palleroiden maussa ja rakenteessa oli jotakin niin mainiota, että ne päätyivät tuotekehityksen kautta Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajaksi. Uudenlainen valmis kasvisruoka oli syntynyt: maultaan ja suutuntumaltaan lihapullamainen kaura-siemenpyörykkä.
Hulinaa hyllyillä
Kun odotettu Boltsi tuli kauppoihin elokuussa 2019, pyörykkähyllyllä alkoi hurlumhei. Hamstraamaan riensivät niin vegaanit kuin lihapullanpurijat, ja Boltsi singahti Suomen pyörykkämyynnin kärkikolmikkoon. Perheyhtiön keksimää Boltsia myytiin jo ensimmäisenä vuonna pari miljoona rasiaa – sisällään 26 miljoonaa bulleaa byörykkää.
Tuomarin suusta
”Boltsi on kuin ruoan JVG
– särmikäs ja kiinnostava.”
– Jyrki Sukula, Suomalainen menestysresepti -tuomari
Toimarin suusta
”Kehitämme vuosittain noin sata uutuutta. Alle kymmenen pääsee kauppoihin. Minkään muun kuin Boltsin eteen emme ole tehneet näin valtavasti töitä. Mutta kannatti!”
– Harri Jaakkola, Leivon Leipomon toimitusjohtaja
Tintin suusta
– T. Alitiainen, Oats And Seeds Manager